Maldiivide reis: kuurort

Lily Beach asub Huvadhendhoo saarelMaldiividel on puhkamiseks võimalik valida päris paljude erinevate variantide vahel – ikkagi ligi pooled asustatud saartest on turismile pühendatud. Saab valida nii hotellipuhkust kui kuurorti puhkust. Meie valisime oma puhkuse jaoks Lily Beach Resort & Spa, mis asub Huvahendhoo saarel – see kuurort pakub meie meelest kõige rohkem ja on kõige lahedam.

Kogu Huvahendhoo saar on kuurorti all, seega võib seda saart ka Lily Beachiks kutsuda. Ei maksa muidugi ette kujutada, et see tähendab mingit hiiglasuurt kuurorti – saare pikkuseks on 600 meetrit ja laiuseks 100 meetrit. Valik jäi sellele kuurortile, kuna selle kirjeldus oli kõige mõnusam, pildid kõige lahedamad ja  tundus selline mõnus. Üldse oli väga huvitav see valiku protsess – meie tingimus oli, et kõik peab hinnas olema ja kõrgeim klass. Ühes pakkumises pakuti meile sviiti; see tundus ikka igati lahe asi  -lähemal vaatlusel selgus, et sviit on tolles hotellis kõige madalama klassi “tuba”. Lily Beach kuurortis on meie valitud Beach Villa ka kõige madalama tasemega valik  – järgmise taseme villasid ei olnud võimalik saada ka meie valitud ajaks.

Kuna tegu on saarega, siis on siin autonoomne elektrisüsteem – diiselgeneraatorid toodavad elektrit. Inforaamatus pikk jutt selle kohta, kuidas elektrit säästa ja kuidas nemad ise säästavad. Ja veevärk on ka kohalik – kraanivesi toodetakse mereveest soolade eemaldamise teel. Reovesi puhastatakse ja seda kasutatakse taimestiku kastmisel ning tualettide loputuskastides. Ühel teisel saarel ekskursioonil käies seletati meile, et joogiveeks kasutatakse ainult vihmavett, mida vihmaveerennide abil korjatakse – võimsad torustikud ehitatud. Ja kui see vesi otsa saab, ostetakse joogivett pudeliga poest. Meie igatahes peseme hambaid pudeliveega, kuigi arvatavasti on nende mereveest toodetud vesi piisavalt puhas, et sellega pesta.

Lily Beach on enda sõnul esimene kuurort Maldiividel, mis pakub eksklusiivset edasiarendust viietärni kõik-hinnas süsteemist. Nende nimetus asjale on Platinum Plan. See kõik tähendab siis, et kuurort võttis meid vastu juba Male lennujaamas – lisaks TUI esindajale teenindas meid mitu inimest, meie kotid sõitsid Air Taxi juurde eraldi autoga ja meie jaoks oli Air Taxi juurde sõitmiseks eraldi buss (sama lennu pealt tuli meie Air Taxi peale veel paar inimest, kes läksid teise kuurorti). Air Taxi ootamise ajal viidi meid VIP Lounge, mis erinevalt tavalisest ootesaalist oli konditsioneeritud ja istuda saime pehmetel diivanitel ning meile pakuti meie valikul mahlasid. Lahe. Air Taxist keset ookeani väljudes oli meie laev enne teist laeva ja kohale jõudes võttis meid vastu muusika ning meid juhatati ilusti oma villasse. Kuna me olime selle lennu pealt ainsad tulijad Lily Bechi, siis tekkis päris mõnus tunne kogu seda teenindust nähes; eks mõni teine kord tuleb siia rohkem rahvast ja siis ei ole see tunne ehk nii eksklusiivne.

Meie villa asub mõnusalt keset saart. See tähendab, et ookeani poole minnes oleme kohe veespordi keskuse juures ning teisele poole minnes oleme kohe poodide ja vastuvõtu ning peamise restorani läheduses. Nagu me siin ise arutasime – siin on küll kaks basseini ka, aga mõlemad jäävad meist 200-300 meetri kaugusele (üks ühes saare otsas ja teine teises) ja nii kaugele me minna ei viitsi ja seega oleme ookeanis põhiliselt. Tegelikult oleme ikka paar tundi basseini ääres ka veetnud; seal on ka lahe olla ja baarist käiakse iga natukese aja tagant uurimas, et ega me juhuslikult juua juurde ei soovi.

Villa ise koosneb kolmest osast; tubadeks neid nimetada ei saa. Peamine osa on tuba, kus suur voodi ning väike voodi Mehisele, lisaks TV, külmik, kohvimasin, peegel, kapid jms hotellitoale tavaline. Lisaks sellele on meil siin “välipeldik” – see tähendab, et meil on siin WC, duššinurk kahe duššiga, kaks kraanikaussi, mullivann jms tavavannitoale kohane kõik õues; katuse alt väljas on ainult mullivann, aga vabas õhus on nad kõik. Müür on sellel “välipeldikul” ümber ja seega on asi väga privaatne; igatahes originaalne lahendus. Ja kolmas osa on veranda – see vaatab ookeani poole ja sisaldab kahte lamamistooli. Ainus miinus selle lahenduse juures on see, et kui ookeanist tulla ja tahta toas kohe dušši alla minna, tuleb märja ja liivasena läbi toa jalutada. Jalgade liivast puhastamiseks on verandal veekauss kulbiga – nii saab liiva jalgadelt maa pesta. Mugavusele on siin mõeldud igatpidi – näiteks “välipeldiku” uks toimib selliselt, et selle avamiseks on tõsist jõudu vaja, aga kui see lahti lükata, jääb ilusti seisma, kui aga natuke tõmmata ja eest ära astuda, siis ei käi kõva pauku – softsulgur asja nimeks. No tegelikult käib kolks sellest, et ukse küljes on puidust ribikardin, mis suure hooga kaasa liigub ja kui uks äkki pidurdama hakkab, käib kolks :). Samamoodi toimib ka veranda uks – ei mingit paukumist. Ja peldikupottidel on ka softsulgurid – mehed saavad prilllaua vaiksel alla lasta – lased prilllaua natuke allapoole ja see vajub ise ülivaikselt alla. Igasugu imelikke asju on välja mõeldud.

Platinum Plan tähendab siis lisaks kõikidele söökidele-jookidele (OK, mõned eksklusiivsed söögid ei ole hinna sees) tasuta minibaari, tasuta snorgeldamise varustust, tasuta veespordi ning vee peal olemise vahendeid (vesirattad, purilauad, purjekad, aerupaadid, surfilauad – mina enamust neist ei kasuta, aga silma jäi väga palju asju), tasuta sportimist (võrkpall, korvpall, tennis, lauatennis, piljard, lauajalgpall, ehk veel midagi) ja tasuta spordisaali (jõusaal) kasutamist. Lasteklubi on tasuta (ja see pole lihtsalt mängutuba, vaid pea iga tund on uus üritus, näiteks on Mehis korra kalal käinud juba), palju tehakse üritusi, mis on tasuta ja lahe vaadata – näiteks söödetakse igal õhtul siin ookeanikalu, mis tähendab, et kohale tulevad nii moreenid, raid, trevallyd, kui ka haid. Siis on siin veel ports ekskursioone ja muid tegevusi, mille seast saame meie igaüks valida kaks tükki, mis on täiesti tasuta. Ja loomulikult on nett hinna sees – see levib küll ainult toas, aga toimib täitsa hästi.

Tärnid ja plaanid kokku tähendavad veel seda, et toas käiakse päeva jooksul mitu korda – kahel korral koristatakse tuba, vahetatakse rätikud ja tehakse muud korrastust ja ühel korral täidetakse minibaar taas kõigega, mis seal vahepeal kasutust on leidnud.

Restoran: lisaks puuviljalõikudele ka terved puuviljadSöögikohti on siin mitu – baare on iga basseini juures ja vastuvõtus on ka üks; kõigis kehtib kõik-hinnas printsiip. Mõlema basseini juures saab baarist ka natuke süüa tellida – pitsat jms. Restorane on siin reaalselt kaks tükki – peamine restoran ja india/hiina toidu restoran. Ise nad ütlevad, et neil on siin restorane vähemalt neli – peamises restoranis saab lisaraha eest merivähki tellida ja ühe basseini juures on võimalik tellida elus jaapani kokk süüa tegema.

Meie sööme enamasti peamises restoranis, kus pakutakse kolm korda päevas buffee sööki. Igal õhtul on siin erinevas stiilis menüü: india, mereandide, prantsuse, liha, aasia, itaalia ja BBQ toidud eri päevadel. Lisaks on igal söögikorral vähemalt üks elus kokkade laud – hommikus saab sealt munatoite, lõunal pastaroogasid ja õhtul siis vastavalt stiilile ning menüüle miskit head-paremat. Mitmel õhtul on eraldi grillimise punkt, kus siis vastava teemaga asju grillilt saab. Süüa saab siin seega hästi. Mehis küll pirtsutab ja jonnib, aga seni pole ta veel nälga jäänud. Ja maiuselett on siin väga rikkalik – väga palju küpsetisi, kreeme, kooke ja muud head-paremat; puuviljadest rääkimata.

Me isekeskis otsustasime, et kümnendal päeval võtame omale menüüsse selle merevähi – eks siis näe, milline elamus see olema saab.

Lahe on veel see, et nii vastuvõtus kui peamises restoranis on põrandaks tavaline rand – arvatavasti pole see tavaline liiv vaid korallipuru, aga selline huvitav lahendus. Sama on ka villa “välipeldikus” – taeva all olev osa on rand. Ja kõik teerajad on selle materjaliga kaetud.

Spa on siin ka, aga seal me veel käinud pole, seega ei saa selle kohta kiidulaulu kirja panna :).

Tegevust on saarel seega väga palju. Peamine on siiski vesi – ookean! Ja see on mõnus! Vesi on parajalt soe, lainetust peaaegu pole ja päris madal vesi küllaltki pikalt. Siin saab korallide vahel jalutada peaaegu, et madaliku lõpuni ja siis tuleb ka väga järsk sügavik – korra käisime seal vesirattaga vaatamas; võimas vaatepilt, kui 1,5 m veesügavus äkki põhjatuks muutub. Korallid on kalda ääres, kalu on palju ja snorgeldamiseks on kõik olemas. Lisaks saab rannast võtta vees hulpiva tooli ja selle peale pikali visata ning siis muudkui hulpida vee peal – mõnus, sest palav ei hakka, kuna tagumik pidevalt vees ja käed-jalad saab ka vette panna. Siinse saare loodusest kirjutame mõnel järgmisel korral.

Ja rannas on iga villa numbriga lamamistoolid, seega on tagatud koht rannas peesitamiseks. Rätikud ja muu vajalik on kõik olemas, seega mitte millestki puudust ei tunne. Lisaks on rannas võrkkiiged, mingid naljakad sibula moodi puhketoolid, mõnes kohas kunstlikud lainemurdjad ja muu vajalik. Endal jääb üle ainult nautida ja lihtsalt olla!

Kuurorti pildid on albumis nähtavad.